Eliminarea corectă a becurilor electrice

Din 2006, Directiva privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) este în vigoare, impunând eliminarea în siguranță a anumitor becuri electrice.

Ce becuri sunt considerate DEEE și cum sunt eliminate?

Becurile (fluorescente compacte) sunt considerate DEEE și, prin urmare, nu trebuie eliminate în deșeurile municipale. Aceste produse conțin cantități mici de mercur care, deși nu sunt periculoase pentru utilizator, justifică o eliminare specială.
Becurile LED nu trebuie eliminate în deșeurile municipale. Duceți-le la cel mai apropiat centru de reciclare.
Becurile convenționale și cu halogen pot fi eliminate la deșeurile municipale.

Ce trebuie să fac dacă se sparge un bec cu economie de energie?

Nu folosiți un aspirator sau o mătură! Acest lucru ar putea împrăștia mercurul în mod ireversibil în locuința dumneavoastră.
În schimb, deschideți o fereastră: un bec fluorescent spart va lăsa să se scurgă în încăpere o cantitate mică de vapori de mercur, care pot fi dăunători dacă sunt inhalați. Prin urmare, atunci când curățați un bec fluorescent spart, cel mai bine este să ventilați în același timp. Aerisiți timp de cel puțin 10 minute.
Folosiți hârtie sau carton rigid pentru a mătura fragmentele mai mari și îndepărtați fragmentele mici și praful cu bandă adezivă. La final, ștergeți zona cu o bucată de cârpă umedă.
Așezați lampa fluorescentă, cârpa și banda adezivă într-un recipient etanș, cum ar fi o pungă de congelator sau un borcan, și depuneți-le la cel mai apropiat punct de colectare care preia lămpi fluorescente și becuri cu consum redus de energie.